Wat eten wij vandaag

Saturday, December 09, 2006

Citroen/Limoen taart


Voor het maken van deze taart, moet je eerst het deeg maken, doorvoor gebruik je het volgende.

  • bakvorm
  • 125 gram boter
  • 100gram poedersuiker
  • mespunt zout
  • 250 gram bloem
  • 2 eierdooiers
  • 2 eetlepels melk
Voor de vulling heb je het volgende nodig.

  • 350 gram suiker
  • 8 grote scharreleieren
  • 3,5 dl slagroom
  • 2 dl limoensap
  • 1 dl citroensap
Doe de boter, de suiker het zout in een kom en roer het tot een romige substantie.
Voeg daarna de bloem en de eierdooiers toe. roer alles met je handen en vingers door elkaar, probeer zo min mogelijk te kneden want je wilt een kruimig en vlokkerig deeg krijgen.
Wanneer het mengsel op grof broodkruim lijkt voeg je de melk toe en vorm je snel een bal.
Bestuif het met wat bloem en vorm van het deeg een dikke worst, wikkel deze in huishoudfolie en leg hem ten ruste voor ten minste 1 uur in de ijskast.

Snijd dunne plakken van het deeg en bekleed de binnenkant van de vorm of bakblik. Leg de plakken zodanig dat ze goed in elkaar passen. Druk de stukken goed aan elkaar en zorg voor een mooie hoek dit doe doe je bv met je duim.
Wanneer je klaar bent moet het deeg wederom een uur rusten. dit kan in de ijskast maar ook in de vriezer. Je kan zoeizo de vorm inclusief deeg goed invriezen dit is erg makkelijk als je onverwacht bezoek krijgt ;).

Voor deze taart moet de bodem eerst blind gebakken omdat je hem gaat vullen met een natte vulling. Als je dat niet zou doen dan zou je bodem nat en slap worden.
Verwarm de over voor op 180 graden. Je kunt de bodem rechtstreeks uit de vriezer in de over plaatsen en voor 12 minuten bakken om hem daarna te vullen of je kunt hem bekleden met vetvrij papier en vullen met rijst of bonen en dan bakken voor 10 minuten daarna voorzichtig het papier en vulling verwijderen en daarna verder bakken voor ongeveer 5 a 10 minuten zodat hij mooi gaar wordt en licht gekleurd, dit doe je om te voorkomen dat de vorm inzakt maar ik doe het zelf vaak niet en dat gaat meestal goed. rechtstreeks uit de ijskast zo de oven in en 12 minuten bakken.

Als de bodem klaar is bestrijk hem dan met wat losgeklopt eiwit en zet hem dan voor 1 a 2 minuten terug in de oven(hierdoor ontstaat er een waterdicht beschermd laagje)

De vulling:
Klop de suiker en de eieren in een kom voeg daarna de room en de vruchtensappen toe(voor meer smaak en geur kun je de rasp van 3 a 4 limoenen toevoegen aan het mengsel, was ze uiteraard wel eerst goed) Giet de vulling in de vorm(ik heb gemerkt dat als je de vorm in de oven laat staan en het rooster iets naar je toe haalt je veel minder morst. Bak de taart in 40 a 45 minuten af of totdat de vulling stevig is en het midden nog een beetje zacht. Baktijd kan varieren dmv verschillen van ovens.

Als de taart klaar is haal hem dan uit de over.
Laat hem minstens een uur afkoelen voordat je hem gaat aansnijden of verwijderen uit de vorm anders zakt hij in en wordt ie papperig.
Serveer hem met verse slagroom poedersuiker en eventueel met zoete frambozen, aardbeien of ander heerlijk fruit.
:) geniet ervan.....

2 Comments:

  • Schrijf je nog iets over die vis die je me per mms stuurde?

    By Anonymous Anonymous, at 9:51 AM  

  • Zo snel mogelijk beetje druk hier, zoals je weet ook me de kerst ;)

    beloof het van het weekend te doen want heb er al een paar in de wachtrij staan.

    By Blogger Cor, at 12:47 AM  

Post a Comment

<< Home